De zon en de huid

Gezondheidshoekje.com

gezondheid, lifestyle, zo werkt mijn lichaam, ziekten, aandoeningen, kwaaltjes en meer

Invloed van de zon op de huid

 

Hoe heerlijk de zon ook is, ze heeft naast voordelen ook een aantal nadelen. En net zoals met alles is "te" nooit goed.

 

De zon geeft verschillende soorten zonnestralingen. Sommigen ervan raken niet tot bij de aarde omdat de ozonlaag hen tegenhoudt. UV C is daar een mooi voorbeeld van. Andere stralingen daarentegen raken wel doorheen de ozonlaag en komen terecht op de aarde. UV A en UV B zijn diegenen die de aarde bereiken en die schade kunnen toebrengen. UV B is verantwoordelijk voor onze bruine huidskleur en UV A is van de drie soorten straling de minst schadelijke. Het is voornamelijk UV B die die voor beschadiging aanbrengt aan de huid en die de grootste invloed heeft bij huidkanker.

 

Eerst het positieve nieuws

De zon is noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is noodzakelijk voor de botten en tanden. Bij kinderen kan dit zorgen voor botafwijkingen, hetgeen we in het verleden zagen in Engeland (de Engelse Ziekte -> Rachitis). Tijdens de industriële revolutie werden kinderen veelvuldig ingezet in fabrieken. Het gevolg daarvan was dat de kinderen weinig zonlicht zagen en zij veel vaker botafwijkingen hadden.

Daarnaast heeft de zon ook preventieve en curatieve eigenschappen bij bepaalde aandoeningen. En tot slot, wie wordt er nu niet vrolijk van zijn warmte en gloed?

 

Maar ook een streepje ernst

De schadelijkheid van de stralen wordt ondermeer bepaald door het seizoen en de plaats waar men zich bevindt. Iemand op een hoger gelegen gebied woont, of dichter bij de evenaar, zal vanzelfsprekend meer stralen te verwerken krijgen dan iemand die pakweg in Polen woont. Sommige huidtypes zijn dan van nature ook aangepast aan de grotere hoeveelheid zonlicht.

De ene persoon is gevoeliger voor de huid dan de andere, dat is afhankelijk van het huidtype dat u heeft. Terwijl huidtype 1 en 2 eerder licht zijn (blond haar, lichter gekleurde huidskleur, lichtgekleurde ogen), zijn huidtypes 3 en 4 eerder de donkere huidtypes (donker of zwar gekleurd haar, donker gekleurde ogen). De lichtere huidtypes zijn de huidtypes die sneller verbranden en moeilijker bruinen. De donkerdere huidtypes (3 en 4) zullen niet snel verbranden. Maar zoals bij elke regel, is er ook een uitzondering, aangezien elke mens uniek is. Extra voorzichtigheid is wel geboden met kinderen. Hun huid is erg fragiel en verbrand een pak sneller dan bij een volwassene.

Veel zon kan echter ook bepaalde risico's met zich mee brengen: van gewoon zonnebrand en brandwonden, tot zonnesteek (wat resulteert in misselijkheid, flauwvallen), tot ernstige beschadiging aan huid en haar, huidkanker (melanoom) en shock. Bovendien kan er ook wijzinging in het DNA plaatsvinden bij veelvuldige blootsteling aan de zon. Dit kan huidkanker veroorzaken. Elke keer u verbrand raakt door de zon, is uw huid beschadigd. Deze beschadiging is niet meer volledig omkeerbaar.

 

Waarom krijgen we een kleurtje?

Het krijgen van een kleurtje, is een reactie van de huid op de zon. Door de verandering van pigmentkleur wil de huid zich beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon.

 

Hoe kunt u de zon te vriend houden?

Mits een aantal tips en tricks kan er wel veilig met de zon omgegaan worden.

Kind in de zon
  • Zorg voor een kwaliteitsvolle zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème dient het keurmerk CE op de verpakking te hebben. Maar hou ook rekening met de vervaldatum. U koopt best elk jaar een nieuwe fles zonnebrandcreme. Indien u de crème op een correcte manier gebruikt, zult u merken dat u deze frequent nodig heeft: een druppeltje zonnecrème ter grootte van een erwt is niet voldoende voor volledige rug in te wrijven. Bovendien dient u zich ook regelmatig in te wrijven dus zal uw fles snel verminderen. Een zonnebrandcrème met vochtinbrengende (hydraterend) pigmenten geniet de voorkeur omdat de huid door de zon uitdroogt . Sommige zonnebrandcrèmes zijn ook doorschijnend en niet vet. Deze crèmes kunnen nuttig zijn voor kinderen: deze hebben doorgaans nog niet zoveel haar op hun hoofdje en dan kan dergelijke zonnebrandcrème gebruikt worden om hun hoofdje in te wrijven. Daarna kunt u hen alsnog een hoedje aandoen, voor extra bescherming. Hou bij kinderen ook rekening met een hoge beschermingsfactor: meer nog dan voor andere leeftijden is het voor hen belangrijk om een hoge beschermingsfactor te gebruiken. In de betere handelszaak of apotheek zult u deze zeker vinden. De huid van een baby of een kind is nog een stuk fragieler dan bij een volwssene. Vandaar dat een hoge beschermingsfactor aangeraden is. In de handel zijn er ook zonnebrandcremes die waterproof zijn, dit kan een goed idee zijn maar blijf het kind toch regelmatig insmeren met de creme. Hoge beschermingsfactor en waterproof of vochtingbrengend wil niet zeggen dat u het kind minder moet insmeren of minder in het oog moet houden. Een algemene tip is: hoe jonger en hoe lichter het huidtype, hoe hoger de beschermingsfactor dient te zijn die u gebruikt. Ook volwassenen smeren zich best in nadat ze in contact zijn gekomen met water. Tot welke leeftijdscategorie u ook behoort of welk huidtype u ook heeft, het is raadzaam om u regelmatig in te smeren (ten minste om de 2 uur) en uw huid in het oog te houden. Wanneer u merkt dat u rode vlekjes krijgt, dan kunt u best uit de zon gaan.
  • Ga niet in de volle zon. Tussen 11u en 14u zijn de zonnestrale het dichtst bij de aarde en dus het schadelijkst. Het is aangeraden om tijdens deze uren geen zware fysieke activiteiten te doen en zoveel als mogelijk in de schaduw te verblijven. Ook kinderen worden best extra beschermd tijdens deze uren. Waterspelletjes zijn een optie, maar hou er rekening mee dat door de reflectie van water (of in geval van wintervakantie: sneeuw), u sneller kunt verbranden. Ga er niet van uit dat u in de schaduw of bij bewolking niet kunt verbranden. Dat is fout: de Uv-stralen krijgen het onder dergelijke omstandigheden alleen wat moeilijker. Maar het is absolut niet onmogelijk dat u verbrand als u bvb onder een parasol zit.
  • Draag beschermdende kledij. Er is een groot verschil tussen de zonnestralen rechtstreeks op de huid te krijgen of een barrière te voorzien aan de hand van kledij of andere textiel. Vandaar dat het ondermeer ook belangrijk is om kinderen één of ander hoofddeksel aan te doen bij het spelen in de zon. Laat u echter niet van de wijs brengen: een stuk beschermende kledij zal de kans op zonnebrand niet volledig wegnemen. Het blijft belangrijk om zich in te smeren onder de beschermende kledij.
  • Bekijk de vooruitzichten van de UV-stralingen via de dienst meteorologie: dit kunt u online terugvinden, maar soms ook in tijdschrijften en kranten. Dit wordt de UV-index genoemd.
  • Bescherm ook uw ogen. Ook de ogen kunnen last krijgen van een overmatige invloed van UV. Dit kunt u gewaar worden door vermoeide ogen, tranende ogen, of zware oogleden. Daarom is het raadzaam om gebruik te maken van een zonnebril en/of een hoofddeksel dat ook uw ogen beschermt. Kies dan ook bij de aanschaf van een zonnebril bewust voor een kwaliteitsvol exemplaar, en niet enkel voor een hippe look die een zonnebril u geeft. Opticiens kunnen u hiermee gegarandeerd verder helpen.

 

 

Laatste update 24 maart 2015

 

© 2007 - 2015 Gezondheidshoekje.com

Suggesties en opmerkingen over de inhoud van de tesksten/layout mag u steeds melden.