Hoofdluizen

Gezondheidshoekje.com

gezondheid, lifestyle, zo werkt mijn lichaam, ziekten, aandoeningen, kwaaltjes en meer

Luizen

 

Luizen zijn vleugelloze diertjes van ongeveer 1.5 millimeter groot. Ze zitten vooral rond de oren, de nekstreek en de pony. Doordat ze grauw zijn van kleur zijn ze vaak moeilijk zichtbaar. Om te overleven hebben ze een gastheer nodig die hen van bloed kan voorzien, om te overleven. Een luis kan 2 a 3 dagen zonder bloed overleven. Bij het bijten in de hoofdhuid laat de luis een vocht achter, een soort speeksel. En het is precies dat speeksel dat voor de irritatie (jeuk, roodheid) kan zorgen. Het probleem bij de bestrijding van luizen is dat ze zich razendsnel kunnen voortplanten.

 

Rond luizen bestaat nog steeds een taboe: veel mensen denken nog steeds ten onrechte dat enkel onverzorgde, warrige haardossen een broeihaard zijn voor luizen en neten. Zelfs de meest verzorgde, nette, korte kapsels kunnen luizen bevatten. Men moet ook weten dat de "gastheer" (diegene die luizen heeft) niet altijd weet van zichzelf dat hij of zij luizen heeft want sommige mensen ondervinden nauwelijks hinder van het vocht dat de luis achterlaat bij het bijten.

 

Er zijn bepaalde periodes in het jaar waarin de luis actiever is dan anders. Vooral het begin van het schooljaar is een periode waarin er jaarlijks een tijdelijke luizenplaag uitbreekt. Dat komt onder meer omdat gedurende die periode veel meer mensen samenkomen, waarbij de luizen de kans zien om van de ene gastheer naar de andere over te gaan. Bovendien gebruiken luizen ook materialen om van de ene gastheer naar de andere te verplaatsen: mutsen, handdoeken, haarkammen, bedlinnen,...

 

Hoewel luizen niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel voor heel wat hinder zorgen. Zoals gezegd kan het vocht dat de luis achterlaat bij het bijten voor irritatie zorgen. Deze irritatie kan jeuk opwekken waardoor men meer gaat krabben en de hoofdhuid nog meer irriteerd. Let ook op bij het uitwisselen van materialen of voor huisdieren want ze kunnen luizen overdragen.

 

Klik om te vergroten

Willen we van de luizen verlost raken, dan zijn er een paar effectieve methodes. Eerst en vooral kunnen we gebruik maken van de "luizenkam". Het is een goedkope en doeltreffende manier om luizen tegen te gaan. De kam heeft 'pinnetjes' die heel dicht bij elkaar staan zodanig dat de luizen en neten kunnen weggekamt worden. De behandeling bestaat eruit om het haar minimum 3 dagen zeer zorgvuldig te kammen: stukje per stukje, en telkens wanneer men door het haar gestreken heeft zal men ook steeds de kam moeten te controleren op luizen of neten. Indien die op de kam zitten, weten we meteen dat de persoon in kwestie last heeft van luizen/neten. Hou er zeker rekening mee dat luizen/neten vooral te vinden zijn rond de nekstreek, de pony en rond de oren. Blijf ook alert dat de gebruikte luizenkam nadien zeker grondig gereinigd moet worden en dat het bed-, en badlinnen ook grondig moet gereinigd worden anders geeft men de luizen in het gezin door aan elkaar.

 

Apotheker bieden ook specifieke producten aan om van luizen verlost te raken: lotions, conditioners, champoo's, spray's etc. Sommige van deze producten hoeven ook maar éénmalig toegepast te worden. De meeste van deze producten zijn weinig schadelijk voor het haar (informeer daarvoor bij de apotheker) en erg doeltreffend. Helaas zijn deze producten wel een stuk duurder dan de gewone luizenkam. Lees zeker ook de bijsluiter alvorens het product te gebruiken want elk van deze producten hebben hun specifieke eigenschappen, gebruiksaanwijzing etc.

 

Na de behandeling merken we af en toe dat de persoon in kwestie toch nog luizen of neten heeft. De oorzaak kan divers zijn: misschien is de behandeling niet goed uitgevoerd geweest: onnauwkeurig, onvoorzichtig werk. Ofwel heeft men de behandeling preventief uitgevoerd en daarna hetzelfde product gebruikt ter behandeling. In dat geval zal het product helaas geen oplossing meer bieden want de luis/neet heeft zich aangepast aan het product. Ofwel kan het ook zijn dat tijdens (of na) de behandeling materialen gebruikt zijn die niet behandeld waren of die onderling uitgewisseld waren. Denk maar aan de sjaal, een muts, de oorverwarmers, een badhanddoek, een uitgewisselde luizenkam,... Alle materialen die in contact komen met het hoofd en de hals moeten daarom ook behandeld worden. Een goede oplossing daarvoor is de materialen te wassen op een hoge temperatuur, we spreken dan over een 50°C à 60°C. Let er ook op dat de haarkammen goed onderhouden worden, de gezinsleden geen materialen hoeven uit te wisselen... Het zijn immers niet alleen kinderen die met luizen te maken kunnen hebben. En tot slot is het ook aangeraden, wanneer iemand last heeft van luizen/neten dat de omgeving daarvan op de hoogte gebracht wordt: denk aan het kinderdagverblijf, de gezinsleden,... In veel scholen geeft de directie een briefje mee met de kinderen in het begin van het schooljaar met een verwittiging dat dit dé ultieme luizen-periode is.

 

Laatste update: 6 april 2015

KLIK OP DE AFBEELDING OM TE VERGROTEN

© 2007 - 2015 Gezondheidshoekje.com

Suggesties en opmerkingen over de inhoud van de tesksten/layout mag u steeds melden.