Muco

Gezondheidshoekje.com

gezondheid, lifestyle, zo werkt mijn lichaam, ziekten, aandoeningen, kwaaltjes en meer

Mucoviscidose

Muco, Cystic Fibrosis, taaislijmziekte, CF

 

Muco is de meest voorkomende erfelijke ziekte. Het gaat hier om een aandoening waarbij de slijmen, geproduceerd door het lichaam een stuk "taaier" zijn dan bij iemand die de ziekte niet heeft. In normale omstandigheden voeren slijmen stofdeeltjes en vuiltjes af. Die slijmen worden dan ingeslikt of opgehoest en op die manier verlaten ze het lichaam. In het geval van muco, zijn die slijmen zodanig taai dat ze hun funtie niet kunnen uitvoeren, en zelfs de normale lichaamswerking verstoren. Zowel de ademhaling als spijsvertering worden aangetast. Maar ook andere weefsels en cellen kunnen worden aangetast. Bovendien is het slijm ook een ideale voedingsbodem voor micro-organismen zoals virussen en bacterië.

 

Muco erfelijkheid

Wie kan muco krijgen?

Muco is een erfelijke ziekte. Ongeveer 1 op 20 belgen is drager van het "muco-gen" maar weet dit daarom niet. Wie het gen draagt, is niet altijd zelf geïmacteerd. Maar je kunt wel het gen doorgeven aan je kinderen, die de ziekte dan mogelijk wel krijgen. Het gen zorgt voor problemen in de zouthuishouding van het lichaam. Klik op de afbeelding hiernaast om te vergroten.

 

Welke symptomen of klachten kunnen op muco wijzen?

Taaie slijmen, hoesten waarbij slijmen moeilijk los komen, frequente ontstekingen ter hoogte van het ademhalingsstelsel en/of spijsveteringsstelsel, sterk ruikende stoelgang en/of ademhaling, diabetes (suikerziekte), groeistoornissen, problemen om op gewicht te komen/blijven,...

 

Wat te doen als er vermoeden is van muco?

Er zijn verschillende methodes om muco op te soren. De meest gekende test is de zweettest. Hierbij wordt gemeten welke het zougehalte in het zweet is. Bij mensen die muco hebben, ligt het zoutgehalte hoger dan bij mensen die de ziekte niet hebben. De zweettest bestaat eruit dat er een zweet-reactie wordt uitgelokt ter hoogte van de onderarmen. Men vangt dan na afloop zoveel als mogelijk zweet op dat zich ontwikkelde op de onderarm. Dit zweet test men op het zoutgehalte. Hoe hoger het zoutgehalte, hoe groter de kans dat er sprake is van muco. De arts kan u ook voorstellen om deze test een tweede keer te laten uitvoeren.

 

Behandeling en genezing

Genezen is tot nog toe niet mogelijk, maar men kan wel de symtomen zoveel mogelijk verlichten. Dit kan aan de hand van medicijnen, waaronder de aerosol. Hier worden medicijnen in gedaan die de slijmen wat minder taai maken. Verder kan een kinesist of fysiotherapeut ook helpen met ademhalingstechnieken en het vrij maken van de luchtwegen van slijm. Aangezien infectie's vaak voorkomen bij mensen met muco, krijgt de patiënt ook regelmatig antbiotica. Het is duidelijk dat mensen met muco heel vaak en veel medicatie moeten gebruiken. Tot slot is een varieerde, energierijke voeding noodzakelijk om ondervoeding te voorkomen.

Handig om weten is dat er in België verschillende "mucocentra" zijn. Maar vraag zeker ook raad aan uw arts.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste update: 16/01/2014

 

 

© 2007 - 2015 Gezondheidshoekje.com

Suggesties en opmerkingen over de inhoud van de tesksten/layout mag u steeds melden.