Parkinson

Gezondheidshoekje.com

gezondheid, lifestyle, zo werkt mijn lichaam, ziekten, aandoeningen, kwaaltjes en meer

Parkinson

 

 

Parkinson is een ziekte die tot de neurodegeneratieve categorie behoord. Vrij vertaald betekent dit: het systematisch afnemen van de werking van de hersencellen, meer bepaald de cellen uit de substantia nigra (zie afbeelding hiernaast). (Neuro= met betrekking tot de zenuwen/ degeneratief= afbraak of vermindering).

Dit hersengebied is vooral van belang bij het aanmaken van Dopamine. Deze stof heeft een belangrijke functie als overdrager van zenuwimpulsen van de ene zenuwcel naar de andere.

 

Het tekort aan dopamine veroorzaakt de symptomen van parkinson zoals het beven (tremor), de stijfheid (rigor), vertraagde bewegingen (hypokenesie), evenwichtsproblemen, spierspasmen, pijn... Daarnaast zijn er vaak ook klachten zoals spraakproblemen, slaapproblemen, concentratiestoornissen, slikproblemen, problemen met de stoelgang,... Het beven is het meest gekende symptoom van de ziekte. Dit kan zowel aan één zijde van het lichaam plaatsvinden, als aan beide zijden. De persoon in kwestie is niet in staat om het beven bewust tegen te gaan, en spanning of stress kan de klachten alsnog verergeren. Doordat de ziekte overheersend is, zijn psychische klachten zoals depressie niet uitgesloten.

 

Soms worden de symptomen in de hand gewerkt door de medicatie tegen de ziekte. Parkinson is immers progressief en nog niet te genezen, maar de behandeling kan wel bepaalde symptomen onderdrukken. Echter, deze medicatie heeft dikwijls ook nevenwerkingen die zich voornamelijk uiten in wisselperiode waarbij men het ene moment oncontroleerbare bewegingen ervaart, en later het gevoel van stijfheid heeft. Men noemt deze soort klachten ook wel "on-off"-symptomen. Diezelfde medicatie kan ook de slapeloosheid, verwardheid en andere kwalen in de hand werken.

Gelukkig raakt de ziekte steeds meer uit de taboe-sfeer en alle hulp daarbij is uiteraard welkom. Er worden dan ook door verschillende verenigingen evenementen georganiseerd die bijdragen aan de bekenheid van parkinson.

 

Bovendien is het ook een ziekte die vaak voorkomt: ongeveer 2 op 1000 Belgen worden getroffen door de ziekte, zowel mannen als vrouwen. Meestal beginnen de syptomen na het 50ste levensjaar. Dat de ziekte progressief is, betekent daarom niet dat iedereen even snel symptomen ervaart. Het kan gerust zijn dat iemand de ziekte heeft, jarenlang stabiel blijft en daarna opnieuw bijkomende symptomen krijgt. Dit varieert echter van persoon tot persoon.

 

Een neuroloog is de bevoegde arts om een diagnose te stellen en de behandeling samen met u te bespreken. Zoals gezegd, kunnen de symptomen worden bestreden aan de hand van medicatie, maar er zijn nog andere behandelingswijzen mogelijk zoals fysiotherapie. Deze therapievorm kan helpen bv. bij slikproblemen. In bepaalde gevallen kan ook een operatie hulp bieden. Deze operatie wordt Deep Brain Stimulation genoemd: het bestaat eruit om de hersendelen die zorgen voor het trillen uit te schakelen. Dit soort operaties is echter wel nog in een experimentele fase en worden voorlopig voornamelijk op jonge patiënten toegepast.

 

Laatste update: 06/04/2015

 

 

© 2007 - 2015 Gezondheidshoekje.com

Suggesties en opmerkingen over de inhoud van de tesksten/layout mag u steeds melden.