Hoe werkt neurofeedback, De geheimen van hersentraining onthuld!

cat: Technologie
neurofeedback

Heb je ooit gehad dat je hoofd zo vol zit dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Of dat concentreren een bijna onmogelijke opgave lijkt? Je bent niet de enige. In onze drukke wereld zoeken steeds meer mensen naar manieren om hun brein beter in balans te brengen.

Neurofeedback kan daarbij helpen. Dit is een therapievorm die jouw hersenen traint om efficiënter te werken.

In dit artikel duiken we in de wereld van neurofeedback. We ontdekken hoe het met sensoren jouw hersengolven meet en hoe je, met behulp van films of muziek, je brein kunt leren om zelf problemen als stress of aandachtstekort aan te pakken.

Je ontdekt voor wie deze therapie geschikt is en wat het voor jou kan betekenen. Benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Lees snel verder en krijg de controle over je eigen hersenactiviteit terug.

Samenvatting

  • Neurofeedback is een therapie die de hersengolven traint om efficiënter te werken, wat kan helpen bij ADHD, slaapproblemen, stress en andere aandoeningen.
  • Deze therapie maakt gebruik van elektrodes op de hoofdhuid om hersenactiviteit te meten via een EEG en leert het brein om zichzelf te reguleren door operante conditionering.
  • Er zijn verschillende technieken binnen neurofeedback zoals Traditionele neurofeedback, Z-Score, LORETA, HEG en ILF die voor specifieke problemen kunnen worden ingezet.
  • Neurofeedback is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en de training kan leiden tot verbeteringen in concentratie, stressreductie en mentale veerkracht.
  • De kosten van neurofeedback therapie variëren en het behandeltraject bestaat meestal uit 25 tot 50 sessies; vergoeding is soms mogelijk via de zorgverzekeraar.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een vorm van therapie die de hersengolfactiviteit meet en traint. Er zijn verschillende vormen van neurofeedback en het wordt gebruikt voor uiteenlopende aandoeningen en klachten.

Het meten van hersengolfactiviteit

Hersenen sturen signalen via elektrische golven door ons lichaam. Door elektrodes op de hoofdhuid te plaatsen, kan een EEG deze golven oppikken en ons laten zien hoe onze hersenen werken.

Dit proces heet elektro-encefalografie en is essentieel voor neurofeedback therapie. Het geeft inzicht in de snelheid van informatieverwerking in de hersenen, wat we kunnen gebruiken om bepaalde gebieden te trainen.

Tijdens een neurofeedback behandeling worden de hersengolven real-time gemeten. De specialist gebruikt deze informatie om drempelwaarden in te stellen die u helpen uw hersenactiviteit beter te reguleren.

Denk aan het leren fietsen: eerst onstabiel, maar na oefening steeds vaardiger en stabieler. Zo wordt met neurofeedback getraind om hersengolven te optimaliseren, gebruikmakend van een voormeting (EEG) om de beginstaat van uw hersenactiviteit vast te stellen.

Verschillende vormen van neurofeedback

Neurofeedback kent diverse technieken om de hersenactiviteit te beïnvloeden. Afhankelijk van de aandoening en het doel kiezen therapeuten de passende vorm van neurotherapie.

  • Traditionele neurofeedback: Hierbij leren patiënten hun eigen hersengolfpatronen te herkennen en te reguleren door middel van een feedbacksysteem, vaak via een computerscherm.
  • Z-Score neurofeedback: Deze geavanceerde methode gebruikt realtime z-scores om directe feedback te geven op het functioneren van meerdere hersengebieden tegelijk.
  • LORETA (Low Resolution Electromagnetic Tomography) neurofeedback: Door driedimensionale beelden kunnen specifieke gebieden in de hersenen heel gericht worden getraind.
  • HEG (Hemoencefalografie) neurofeedback: Bij deze techniek focust men op de bloedstroom en zuurstofvoorziening in de hersenen, wat helpt bij aandachtstoornissen.
  • Infra-Low Frequency (ILF) neurofeedback: Deze vorm werkt met zeer lage frequenties en wordt ingezet voor een breed spectrum aan mentale gezondheidsproblemen.

Effectiviteit en toepassingen van neurofeedback

Neurofeedback training wint aan populariteit in de behandeling van uiteenlopende aandoeningen. Bij deze therapie volgen mensen met ADHD, slaapproblemen of stress een traject waarin ze leren hun hersenactiviteit te beïnvloeden.

Dit doen ze door het observeren van hun eigen EEG-data en hierop te reageren. Door deze techniek kunnen ze de frequentie en intensiteit van bepaalde hersengolven aanpassen, wat leidt tot verbetering van hun symptomen.

Toepassingen zijn er niet alleen voor bovengenoemde aandoeningen. Neurotherapie wordt ook ingezet bij epilepsie, autisme en bij het bevorderen van algemeen welzijn. Hoewel systematisch onderzoek naar de effectiviteit nog in volle gang is, melden veel gebruikers positieve ervaringen.

Ze ervaren betere concentratie en minder ongewenste gedragingen na een behandeltraject met neurofeedback thuis of bij een specialist. Het belang van persoonlijke begeleiding en een op maat gemaakt programma is cruciaal voor het succesvol toepassen van deze moderne breintraining.

neurofeedback

Hoe werkt neurofeedback therapie?

Neurofeedback therapie werkt door het trainen van de hersenen om afwijkende patronen in de hersengolfactiviteit te veranderen. Dit gebeurt door middel van operante conditionering, waarbij de hersenen beloond worden voor gewenste activiteit.

Het lerend vermogen van de hersenen

Het brein heeft een ingebouwd vermogen om te leren en zich aan te passen. Neurofeedback therapie maakt gebruik van dit natuurlijke leerproces door het brein te voorzien van specifieke feedback over zijn eigen activiteit.

Door deze feedback kan het brein zijn eigen functioneren corrigeren en verbeteren, waardoor het zelflerend vermogen wordt gestimuleerd. NeurOptimal® is een voorbeeld van neurofeedback dat feedback levert aan de hersenen, waardoor ze kunnen leren en zich ontwikkelen met behulp van hun eigen vermogen tot zelfregulatie en neuroplasticiteit.

Operante conditionering

Neurofeedback therapie maakt gebruik van operante conditionering om de hersengolven binnen gewenste waardes te trainen. Met operante conditionering worden de hersenen beloond voor het vertonen van goede hersengolven.

Deze beloning helpt het brein te leren en zichzelf te reguleren volgens de principes van operante conditionering. Het is een techniek waarbij gedrag wordt beïnvloed door beloning en straf, en wordt toegepast bij neurofeedback therapie om de gewenste hersenactiviteit te stimuleren en te versterken.

Operante conditionering is een krachtig middel om de hersenen te trainen en heeft bewezen effectief te zijn bij het reguleren van hersengolven. Het biedt een manier om de structuur en activiteit van de hersenen te beïnvloeden door beloning en positieve versterking, wat resulteert in aantoonbare veranderingen in gedrag en hersenactiviteit bij patiënten die neurofeedback therapie ondergaan.

Praktijkvoorbeelden en resultaten

Neurofeedback therapie laat praktijkvoorbeelden zien van verbeterde concentratie, motorische vaardigheden, ontspanningstechnieken en slaapstoornissen. Resultaten tonen aan dat neurofeedback effectief kan zijn bij het behandelen van bepaalde neurologische aandoeningen, zoals ADHD en angststoornissen.

Patiëntervaringen laten positieve resultaten zien, waardoor neurofeedback therapie een veelbelovende benadering is voor het verbeteren van hersenactiviteit en het behandelen van verschillende aandoeningen.

Voor wie is neurofeedback geschikt?

Neurofeedback is geschikt voor mensen van alle leeftijden die te maken hebben met aandoeningen zoals ADHD, autisme, angststoornissen, slaapproblemen en trauma’s.

Aandoeningen die kunnen worden behandeld met neurofeedback

Neurofeedback is effectief gebleken bij de behandeling van concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Daarnaast kan het ook helpen bij slaapproblemen zoals inslaap- en doorslaapproblemen.

Leeftijdsvereisten

Neurofeedback therapie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Het is een effectieve behandelmethode voor mensen die behoefte hebben aan cognitieve training en het veranderen van hun hersenactiviteit.

Of het nu gaat om kinderen met ADHD, volwassenen met angststoornissen of mensen die hun cognitieve vaardigheden willen verbeteren, neurofeedback kan geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen.

Door middel van operante conditionering kunnen zowel kinderen als volwassenen profiteren van neurofeedback training, wat resulteert in positieve veranderingen in het functioneren van de hersenen.

Voordelen en kosten van neurofeedback therapie

Neurofeedback therapie biedt voordelen zoals verbeterde concentratie en vermindering van aandachtsstoornissen, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van de duur en intensiteit van de behandeling.

Voordelen van neurofeedback training

Neurofeedback training kan helpen bij het verbeteren van concentratie, het verminderen van stress en het verhogen van mentale veerkracht.

  1. Het helpt bij het verminderen of verdwijnen van klachten zoals burn-out, slaapproblematiek, depressie en ADHD/ADD.
  2. Herhaalde training kan leiden tot verbetering van hersenactiviteit en versterking van positief gedrag.
  3. Neurofeedback wordt beschouwd als een effectieve behandelmethode voor diverse psychische en lichamelijke klachten.

Structuur en duur van een behandeltraject

Het behandeltraject van neurofeedback omvat regelmatige therapiesessies, die de patiënt in staat stellen om progressie te boeken. Een individueel behandelplan wordt opgesteld, rekening houdend met de specifieke behoeften van de patiënt.

Tijdens de therapie wordt de vooruitgang zorgvuldig gemonitord om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief is. Het doel is om een doeltreffende en op maat gemaakte therapie te bieden, met klinische follow-up indien nodig.

Aangezien er geen specifieke duur is vastgesteld voor het behandeltraject, kan de lengte variëren afhankelijk van de individuele reactie op de therapie.

Kosten van neurofeedback therapie

Neurofeedback therapie vereist een investering, meestal variërend van €75 tot €100 per sessie van gemiddeld 25 tot 30 minuten. Een typisch behandeltraject omvat 25 tot 50 sessies, met gemiddeld 12-13 behandelingen.

Deze kosten zijn exclusief de intake en het uitvoeren van een Q-EEG. De duur van de sessies en het aantal benodigde behandelingen kunnen variëren, maar neurofeedback therapie wordt over het algemeen beschouwd als een eenmalige investering met blijvende voordelen.

In sommige gevallen kunnen de kosten worden vergoed, dus het is raadzaam om dit na te gaan bij de zorgverzekeraar.

Meer informatie en contactgegevens

Voor meer informatie over neurofeedback therapie en het vinden van een gekwalificeerde therapeut, kunt u contact opnemen met de Nederlandse Vereniging voor Neurofeedback (NVNF). Daarnaast staan erkende psychologen en therapeuten gespecialiseerd in deze behandelmethode ook ter beschikking voor vragen en advies over neurofeedback therapie.

Laatste artikelen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.